Jump to content

No Alladin display


Recommended Posts

My 08 Dynasty has an Alladin system. It has always worked properly The monitor is a Sony. The Alladin does not have a joystick.  It is more like a firestick with a center select button surrounded by a 4 directional ring. The monitor also is connected  to the camera . I started  the mh today and there is no display on the screen. The green power light is on. Normally you get a menu and can toggle to display engine info. Moving the Alladin button gives me beeps but nothing happens. I checked 2 Alladin fuses in the FRB and they are fine.  If I turn up the volume on the monitor I hear noise 

 I turned off all the power at the batteries and then back on. Nothing. I tried using the turn signals as that would trigger one of the cameras. Nothing

 I took off the small dash panel. Cannot see much but I wiggled some wires. Nothing. I have not opened up thepanel beside the driver to see if something is disconnected.  I would remove the Sony monitor but  cannot determine how to do this. All the dash gauges work as well as the factory centre display on the dash.  According to my notes the Alladin module is in the ceiling of bay 3. Any help appreciated. We are supposed to head south this week and I really need to have that system working.

 

 

 

.

Edited by birdshill123
Spelling
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, birdshill123 said:

I have a  rear alladin in the bedroom

 The monitor turns on and states no signal. It shows AV2

The noise I heard is static. I can toggle front joystick and turn the sound off

 It is video that I am not getting

 

18 minutes ago, birdshill123 said:

 

 

 

.

 

Link to comment
Share on other sites

The rear monitor works but shows av2 and no signal. The front monitor does have sound but no video. The only video options are on the monitor. Input camera or input aux. No video either way. O removed the top of the panel that houses the joystick. Nothing disconnected. Under the top of the dash there is a junction box with rca jacks. Wires marked audio,power and video. I unplugged and then reattached but still nothing

 I really do notwantto empty bay 3 and drop the ceiling.  I have done this a long time ago and it is not fun

 Tha alladin joystick  beeps whenever it is toggled. I can toggle the sound off and on. Cannot get to the menu . When I use the turn signal there is no video.

Thanks

 

 

Link to comment
Share on other sites

Do you know if the rear screen displayed on AV2 before.  Try AV1 setting just to be sure.

Your Aladdin video control module should be under the dash right below the access cover behind the instrument cluster.  Check to be sure all video output connections are tight.  Since you hear beeps from the control pad, likely the video control module is getting power.

Link to comment
Share on other sites

What does thst module look like. I do have a box with all the rca jacks. I do not know what av the rear monitor showed. I tried changing it but got some sort of setup screen and then it asked for a password. Is there some sort of manual for the Alladin? It looks have what Monaco put in the owners manual.

Link to comment
Share on other sites

This may not be of any help but, after I did some dusting and cleaning around the dashboard instruments, I had a similar problem, I finally found that I had turned the brightness all the way down.
 

 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, birdshill123 said:

What does thst module look like. I do have a box with all the rca jacks. I do not know what av the rear monitor showed. I tried changing it but got some sort of setup screen and then it asked for a password. Is there some sort of manual for the Alladin? It looks have what Monaco put in the owners manual.

We have a few Aladdin manuals in our files.  Below is a link.  From the rear display, it seems like you are in a setup mode.  Back out using the rear control pad and you should get the same screens that you would see up front with the key on if the Aladdin Video Control Module is working.  It will show engine and camera data on the rear screen just like up front.

I know you removed power to try to reboot the system, but you could unplug power from the Video Control Module, wait a few minutes and plug the power connection back in. 

https://www.monacoers.org/files/category/48-aladdin/

Link to comment
Share on other sites

It sounds like the monitor video screen has gone out, I have a 2008 Dynasty change mine out about 5 months ago  contact RV Cameras in Baton Rouge, La they can help you they have as close to and extant replacement at you can get as the don’t make the Sony any longer.  The unit is a little over $400.00. 

Link to comment
Share on other sites

Thanks Jim. How did you plug in the cable that feeds everything. There are some small wires as well. I do have a dumb question. How did you remove the monitor. I can see some long bolts on the backside but only on the left side. I cannot even see the other side. Usually there  is a trim piece that will pop off with some prying.  Frank has offered to share his wisdom later today.

Link to comment
Share on other sites

On my rig there is an access panel on the dash in front of the steering wheel that is removable, then you can remove the nut on the left side, you will have to trim the panel just a bit to install the née monitor RV-Camer’s will request the you send the a photo to make sure their unit will fit they are very helpful and I recommend them highly!!!

Link to comment
Share on other sites

If you can, put a small TV on the dash and use the video RCA cable that goes to the Aladdin and run it to the TV.  If it works,  your screen is out.  That's how I determined mine was bad.  I agree,  Tim at rvcams.com is great.  Call and ask for Tim and tell him I mentioned him to you. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Jim Clendenon said:

On my rig there is an access panel on the dash in front of the steering wheel that is removable, then you can remove the nut on the left side, you will have to trim the panel just a bit to install the née monitor RV-Camer’s will request the you send the a photo to make sure their unit will fit they are very helpful and I recommend them highly!!!

Jim: Did they provide an adapter from the original cable to the new monitor?

Thanks

Link to comment
Share on other sites

I have a similar problem with my 2007 dynasty. The Sony screen works but sometimes blinks off then on multiple times. Then it seems to fix itself on my whole trip home. So I accessed the dash panel above steering wheel wiggled rca jacks, but nothing improved. Is it my module going bad? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...